zde se nacházíte:
Úvod > Blog

Osobní kuchař Vlasty Buriana – Jaromír Trejbal

Vlasta Burian byl velkým jedlíkem a labužníkem. V době své největší slávy měl vlastního kuchaře Jaromíra Trejbala. Večer po návratu z divadla miloval studené večeře a kuchař Trejbal mu připravoval například telecí rosol, bažantí paštiku a galantinu, studeného pstruha, terinu z koroptví, anglickou jehněčí pečeni, plněné raky a spousty dalších výborných pochutin. Z teplých pochutin miloval kuřecí prsa s nudlemi a bažantí polévku.

Jaromír Trejbal

Byl od roku 1936 osobním kuchařem Vlasty Buriana, vařil ovšem i pro Belgického krále Alberta I. Pracoval ve šlechtickém klubu v Celetné ulici v Praze v pařížském superpodniku La Coupole a působil také v Monte Carlu. Trejbal byl mimochodem výborný fotbalista stejně jako Burian. Trejbal připravoval delikatesy pro krále, vévody a šejky. Jako osobního kuchaře ho král komiků přetáhl z věhlasného pražského lahůdkářství u Lipperta, kde se scházela nejlepší předválečná klientela a kam se svoji manželkou Ninou často chodili.

Paní Nina dala Trejbalovi podmínku, že Vlasta nesmí za rok ani dekagram přibrat. Obědy měly až sedm chodů. Základem byla francouzská kuchyně. Vlasta Burian miloval obzvlášť kuřecí prsíčka s milánskými nudlemi. Ta jsou dodnes pojmenována po něm.

Tady přinášíme recept:

Kuřecí prsíčka Vlasty Buriana

600 g kuřecích prsou, sůl, sušený česnek, bílý pepř, 500 g nudlí fettuccine.

Na omáčku: 2 lžíce másla, 1 cibule, 1 pórek, 2 stroužky česneku, 4 lžíce kečupu, 1 lžíce worcesteru, maggi, 1 jablko, 50 g slaných mandlí.

Kuřecí prsíčka nakrájíme na plátky – 8 ks, osolíme, posypeme sušeným česnekem a okořeníme bílým pepřem. Poté je upečeme na grilu. Na pánvi rozpustíme máslo, vložíme nakrájenou cibuli a pórek a na tenké plátky nakrájený česnek. Směs osmahneme dozlatova. Přilijeme kečup, zakápneme worcesterem a trochou maggi, přidáme nadrobno nakrájené jablko a krátce doděláme. Italské nudle uvaříme dle návodu. Nudle upravíme na talíř, na ně položíme dva plátky prsíček a přelijeme směsí z pánve. Nakonec posypeme nasekanými slanými mandlemi.

 

 

Tak si tuto delikatesu můžete dát u nás na Letohrádku sv. Vojtěcha nebo zkusit uvařit doma. Dobrou chuť!

 

Zdroje: První republika u stolu.