zde se nacházíte:
Úvod > Blog

První republika u stolu a co se jedlo ve firmě Tomáše Bati a za kolik?

 Baťovy závody nabídly lidem z chudého kraje změnit svůj život. Pravdou ale je, že za tu změnu platili hodně. Tomáš Baťa rozhodně nebyl šéf lidumil. Některé jeho praktiky lze označit za nepříliš důstojné. Na druhou stranu mnozí mladí lidé získali díky Baťovi vzdělání, vyjeli do ciziny a někteří vystoupili po společenském žebříčku vysoko nad úroveň svých rodičů.

Tomáš Baťa

Tomáš Baťa byl nekuřák a abstinent. V Baťových závodech se nesmělo kouřit a ani pít alkohol. Ale co se jedlo za první republiky v Baťových závodech?

Jídelní lístek ve firmě Tomáš Baťa za první republiky

Pondělí:

Oběd: Hovězí polévka s flíčky, maso, kapusta, chléb za 1, 80 Kčs.

Večeře: Bramborová polévka, dušená játra a chléb za 1, 50 Kčs.

Úterý:

Oběd: Hovězí polévka krupicová, maso, houbová omáčka, knedlík za 1, 80 Kčs.

Večeře: Zasmažená polévka, rizoto za 1, 50 Kčs.

Středa:

Oběd: Bramborová polévka, dušené maso, chléb za 1, 80 Kčs.

Večeře: Krupicová polévka, selský guláš, chléb za 1, 50 Kčs.

Čtvrtek:

Oběd: Polévka kroupová, hovězí maso, cibulová omáčka, brambory za 1, 80 Kčs.

Večeře: Polévka se zasmaženou houskou, sekaná pečeně, chléb za 1, 50 Kčs.

 

Recept oblíbeného moučníku Tomáše Bati - Citroník

Těsto :

1,50 hrnku hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 0,5 lžičky soli, 1 hrnek pravého jogurtu, 1 hrnek cukru krupice, 3 vejce, 2 lžíce citronové kůry + kůra na ozdobu, 1 lžička vanilkového extraktu, 0,5 rostlinného oleje, 0,25 hrnku citronové šťávy, máslo na vymazání formy.

Citrónová poleva :

1 hrnek moučkového cukru, 1 lžíce citrónové šťávy.

Postup přípravy:

Ve velké míse promíchejte mouku s práškem do pečiva a solí. V menší misce prošlehejte jogurt s cukrem, vejci, citronovou kůrou, vanilkou a olejem. Poté směs přelijte k mouce a zlehka promíchejte, jen pokud se vše nepropojí.

Formu vymažte máslem a vyložte pečicím papírem, nalijte do ní těsto. Uhlaďte povrch a pečte v troubě asi 50 minut. Každá trouba peče trochu jinak, proto chlebíček před vytažením raději zkontrolujte. Je hotový ve chvíli, kdy špejle, kterou vpíchnete doprostřed, zůstane po vytažení suchá. Hotový chlebíček vyklopte a propíchejte špejlí. Zalijte jej citronovou šťávou a nechte vychladnout.

 

V misce prošlehejte moučkový cukr s citronovou šťávou na hustou bílou polevu a chlebíček polijte, ozdobte citronovou kůrou.

 

A na závěr? Co říkal svým zaměstnancům Tomáš Baťa?

„Dvojí věci můžeme spatřiti ve světě. Za prvé chytré a dobré, za druhé hloupé a ničemnosti. Záleží na Vás, čeho si v cizích zemích všimnete a čemu se tam chcete naučit.“

 

 

 

 

 

Zdroje: První republika u stolu - Jaroslav Vašek,  wikipedie, 99 sladkých teček Marie Baťové.