zde se nacházíte:
Úvod > Blog

Ze soukromého života Ladislava Peška…stručně.

Ladislav Pešek měl velmi pestrý a zajímavý život, chvílemi velmi smutný. Své soukromí si bedlivě střežil a jeho láskou byla herečka Jiřina Štěpničková, s níž také několik let žil. Bohužel osud byl v jeden čas nepříznivý a Pešek se stal obětí vydírání. Vydírala jej jeho fanynka, která mu nejprve zasílala zamilované dopisy a básně. Pešek nereagoval a fanynka mu začala vyhrožovat sebevraždou, pokud si ji nevezme. Peškovi to však nedalo a psychicky narušenou fanynku navštívil, protože mu jí bylo velmi líto. Bohužel tím herci začalo peklo. Otec nemocné dívky začal herci vytýkat, že pokud si ji nevezme, že má její život na svědomí. Citlivý Pešek, který city nikdy neopětoval, si narušenou dívku nakonec vzal a formální sňatek ukončil až po válce. Svou životní lásku našel až v profesorce, se kterou měl dceru Zuzanu. Pešek mimo jiné skvěle tančil a stepoval. Pocházel z umělecké rodiny a působil v národním divadle.

 

Slova Ladislava Peška vystihují, jak herectví bral opravdu vážně a roku 1938 prohlásil:

„Herec divadelní, filmový i rozhlasový musí mít především morálku. A hraje-li třebas nejmenší roli, musí ji hráti stejně pečlivě jako úlohu hlavní a na konci stejně dobře jako na začátku. Musí míti disciplínu a býti si vědom toho, že není ničím jiným než velmi citlivým nástrojem, nejjemnějším štětcem v rukou režiséra, jenž vidí celek a celek také tvoří. Zdůrazňuji, že musí být skromný. Sebevědomí ani ctižádost nevadí, ale herec nadutý na vlastní umění stává se pak karikaturou a nejhorším pracovníkem.“

 

A z jeho paměti…

„Zvláštní věc. Začínal jsem jako mladokomik. Když jsem po čtyřicítce a po padesátce hrál zelené mladíčky, obdivovali kritici i diváci, jak dovedu zahrát mládí. Nehrál jsem ho. I když přibývalo let, snažil jsem se nepropadnout nečinnosti, omrzelosti a vnitřní prázdnotě, která člověka hubí. Myslím si, že mládí si musí člověk udržet až do smrti, když chce lidem rozdávat radost a silný zážitek. Snažil jsem se, aby kus mládí bylo v každé postavě, kterou jsem hrál. To je vlastně celé tajemství tvořivé herecké práce a snad je to i tajemství života.

 

Peškovi slavné role :

Škola, základ života

Cesta do hlubin študákovy duše

Obušku, z pytle ven!

 

A spousta dalších!

 

Zdroje: Černobílé idoly 1,2,3,4.